TIPS PENJAGAAN GOUT PADA BULAN RAMADAN

TIPS PENJAGAAN GOUT PADA BULAN RAMADAN

Gout merupakan satu penyakit yang tidak asing lagi dalam kalangan rakyat Malaysia. Gout terjadi apabila datangnya serangan sendi secara tiba-tiba yang menyebabkan kaki menjadi bengkak, kesan kemerahan, sakit ngilu dan berdenyut.

Jadi sangat penting untuk kita semua tahu tentang penjagaan Gout terutama pada bulan puasa. Antara tips penjagaan Gout ialah:

1. Minum air yang secukupnya

- Bagi pesakit Gout yang aktif, tubuh badan selalunya akan mengalami dehidrasi ketika berpuasa. Asid urik yang berlebihan akan menjadikan sendi terkumpul bertukar menjadi Gout. Namun, pengambilan air yang banyak atau secukupnya mampu membuang asid urik yang berlebihan.

2. Ambil makanan yang sihat

- Pesakit Gout dinasihatkan untuk mengurangkan pengambilan makanan yang kaya purin seperti ikan bilis, sardin, ikan kembung atau makanan laut bercengkerang kerana ia boleh meningkatkan paras asid urik seperti organ dalaman (otak, hati, buah pinggang, limpa, jantung).

3. Kekalkan berat badan

- Penjagaan berat badan sangat penting. Walaupun sedang berpuasa, amat digalakkan untuk pesakit Gout melakukan senaman ringan supaya dapat mengatasi Gout jangka panjang~

Dalam pada masa yang sama, anda juga boleh monitor tahap asid urik dengan Accu-Answer® isaw® 4 in 1 Multi-Monitoring System.

Dapatkan di:
Shopee Mall: https://shp.ee/6g6zuwt
Official Website: www.accuanswer.com Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping